Olika typer av kettlebells

Kettlebells. Ett enkelt, men otroligt mångsidigt redskap som enligt vår mening är underutnyttjad i de flesta gymmiljöer. Många gym har kettlebells, men inte alla gym ser dem använda. Vi tror inte att bristen på användning har att göra med en motvilja mot kettlebells, utan mer på en okunnighet om deras användningsområden och typer. I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika typerna av kettlebells.

Två grundläggande typer av kettlebells

I den stora världen av kettlebells finns det två grundläggande typer av kettlebells som bör förstås oavsett om du använder dem ofta eller sporadiskt.

1. Gjutjärn Kettlebell

När de flesta tänker på kettlebells tänker de “gjutjärn”. Detta är den vanliga kettlebells som har ett handtag som vanligtvis är bredare än själva klockan. Du kommer att se den här klockan oftast i kommersiella, CrossFit- och hemmagym, eftersom det är det mest mångsidiga alternativet av de olika typerna av kettlebells. Materialet kan variera mellan olika gjutjärnskonstruktioner, men formen stämmer vanligtvis med det bredare handtaget, även för lättare klockor.

2. Tävling Kettlebells

Konkurrenskettlebells skiljer sig något från din vanliga gjutjärnskettlebell på ett par sätt. För det första kommer dessa kettlebells att ha något mindre handtagsdiametrar. För tävling i Kettlebell kräver alla tävlingskettlebells en 35 mm diameter, och vissa företag tillverkar tävlingskettlebells med 33 mm handtagsdiametrar. För det andra är dimensionerna på tävlings-kettlebells reglerade, och handtaget kommer i linje med den nedre delen av klockan.

Konstruktionsskillnader värda att notera

De flesta kettlebells är gjorda av järn, men inte all järn är skapat lika. Till exempel är en kettlebell i gjutjärn vanligtvis bättre än en som har skapats med flera typer, pluggar eller insatser. Enkelgjutna kettlebells kommer att gjutas en gång under gjutningsprocessen, vilket innebär att de också blir lite mer exakta i storlek och vikt. Beläggningen av kettlebells kan också variera. Till exempel, några populära kettlebell-beläggningar som du vanligtvis ser är oavslutat järn, gummi, pulverlackering och e-beläggning av militär kvalitet.